Átalakította a kisvállalati Office 365 csomagokat a Microsoft

Office 365Az Office 365 kezdetben a Microsoft szolgáltatásként elérhető Office-szervereinek neve volt, de számos olyan csomag is létezik ma már, amely a helyben telepíthető klienseket (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, stb.) is tartalmazza. Az Office 365 konstrukciók jellemzője, hogy nem egyszeri licencdíjért vehetők meg, hanem havi előfizetési díjért cserébe használhatók – a szolgáltatások és a szoftverek addig működnek, ameddig a felhasználó fizeti a havidíjat.

Small Business helyett már csak Business

A Microsoft állítása szerint az ügyfelektől érkező visszajelzések alapján módosította a kis- és középvállalati Office 365 csomagokat. Ennek értelmében három új csomag (Business, Business Essentials és Business Premium) lesz elérhető októbertől és ezek le is váltják a kínálatban a korábbi Small Business, Small Business Premium és Midsize Business konstrukciókat.

A három új csomag közül a legteljesebb a Business Premium, ennek ára felhasználónként 9,6 EUR. A Business Premium tartalmazza a helyben telepíthető Office-klienseket, amelyek a felhasználók legfeljebb 5 windowsos vagy Mac gépen, okostelefonon és tableten is használhatnak, természetesen benne van a böngészőből elérhető Office Online, 1 terabájtos OneDrive tárhely, 50 gigabájtos email fiók egy szolgáltatott Exchange-en, a szolgáltatásként elérhető Lync Server és SharePoint Server, illetve újdonságként a Yammer is. A Microsoft a 99,9 százalékos rendelkezésre állásra pénzügyi garanciát vállal és biztosítja az on-premise Active Directory integrációjának a lehetőségét is.

A kínálatban a másik végletet a Business Essentials jelenti, ezért havonta csak 3,8 EUR-t kell fizetni felhasználóként. Ebben a csomagban nincsenek benne a helyben telepíthető Office alkalmazások, csak az Office Online – a konstrukció megvásárlása azoknak a kisvállalatoknak lehet előnyös, amelyek rendelkeznek Office licenccel, például mert a kiskereskedelemben megvett számítógépeikkel együtt hozzájutottak. A korábbi Small Business konstrukcióhoz képest fontos változás, hogy bekerült a szolgáltatások közé a Yammer, illetve a lokális AD integráció lehetősége.

A két csomag között „félúton” van a Business, ebben megtalálhatók a helyben telepíthető alkalmazások és az 1 terabájtos online tárhely, viszont hiányoznak belőle a szolgáltatásként igénybe vehető szerverek. A havi 8,8 EUR-ért elérhető csomag lényegében az egyszer megvásárolt Office-t alakítja havidíjas formára – az egyszeri licenchez képest fontos különbség, hogy a felhasználó mindig a legfrissebb verzió használatára jogosult.

Akár 300 felhasználóig

A csomagok „méretét” is átalakította a Microsoft, korábban a kisvállalati Office 365 előfizetéseket 25 felhasználónál nagyobb vállalatok nem vehették meg, most ez a korlát 300-ra emelkedett. A Microsoft ezzel párhuzamosan a kifutó Small Business csomagoknál is felemelte a felhasználói limitet 25-ről 300 főre – korábban csak a Midsize Businessnél volt ilyen magasan a korlát. Akik a Midsize Businesst használják, a legjobban teszik, ha amilyen hamar lehet, átállnak a Business Premiumra, amelyben több szolgáltatást kapnak alacsonyabb áron.